Pernikahan cadas, mahar kurang dilanjut adu jotos!

Pernikahan yang seharusnya jadi momen sakral untuk menyatukan dua insan dan keluarga, malah justru jadi ajang baku hantam. Inilah yang terjadi di Masjid Jamek Al Khadijah di Kuala Lumpur, Malaysia, belum lama ini.

Kejadian bermula kala pihak mempelai pria ngotot untuk terus masuk masjid, meskipun sudah mendapat peringatan karena uang mahar yang ia bawa kurang dari jumlah yang seharusnya, yakni 15.000 ringgit atau 49 juta rupiah.

Hal tersebut lantas memancing kemarahan pihak mempelai wanita, yang mengaku bahwa mereka sudah mencapai kata sepakat soal jumlah uang mahar dengan keluarga pria, sejak Januari silam.

“Kemarin, keluarga calon pengantin pria sudah setuju membayar mahar tersebut ketika datang pada Januari kemarin. Namun pihak pengantin pria meminta untuk bisa membayar mahar itu dengan mengangsur, RM 10.000 atau Rp 33 juta sebelum akad, dan RM 5.000 atau Rp 16,5 juta setelah akad,” kata salah satu ahli keluarga.

Lebih lanjut, mahar tersebut sempat dicicil terlebih dahulu sebanyak 10.000 ringgit atau 33 juta rupiah. Namun rupanya pihak mempelai wanita bersikap tegas dan tidak membolehkan akad dilaksanakan, kecuali sisa 5.000 ringgit atau 16,5 juta rupiah dibayarkan.

Merasa berat dengan syarat yang diajukan, pihak mempelai pria lantas berusaha untuk pergi dari area masjid, sebelum akhirnya mendapat bogem mentah dari salah satu pihak mempelai wanita.

Kamu bisa melihat sendiri kejadiannya dalam video yang ada di bawah ini:

Ini video versi nampak muka punye, tak de senset2… KUALA LUMPUR – Hasrat seorang pengawal keselamatan untuk melangsungkan perkahwinan bersama pasangannya punah berkecai hanchor lebur bagaikan kaca terhempas kebatu selepas dia ditumbuk oleh ahli keluarga wanita terbabit dalam satu kejadian di Masjid Jamek Al-Khadijiah, Pantai Dalam tempoh hari.Dalam kejadian kira-kira pukul 3.15 petang itu, mangsa telah di tinju secara tumbukan swing selepas mahu beredar dari masjid tersebut kerana tidak dibenarkan meneruskan majlis akad nikah gara-gara tidak menyediakan wang hantaran mencukupi sebanyak RM15,000.Menurut sumber, ahli keluarga mangsa sebelum ini sudah bersetuju untuk membayar jumlah hantaran RM15,000 ketika mereka datang merisik pada Januari lalu.“Ketika merisik, pihak lelaki meminta untuk membayar sebanyak RM7,500 sebagai wang hantaran, namun pihak pe­rempuan meminta sejumlah RM15,000.“Pengantin lelaki yang bersetuju de­ngan jumlah itu, namun meminta supaya wang hantaran tersebut dibayar secara ansuran iaitu sebanyak RM10,000 sebelum majlis perkahwinan dan baki lagi RM5,000 dibayar selepas majlis,” katanya ketika dihubungi semalam.Difahamkan, pengantin lelaki berusia 27 tahun itu hanya bekerja sebagai seorang pengawal keselamatan dengan gaji sebanyak RM1,500 sebulan.Pengawal keselamatan itu dikatakan sudah bercinta dengan kekasihnya yang berusia 21 tahun sejak tiga tahun lalu.Menurut sumber itu lagi, pengantin lelaki sudah membayar RM10,000 secara ansuran sebelum majlis perkahwinan itu berlangsung, bagaimanapun pihak pe­ngantin perempuan tidak membenarkan akad nikah diteruskan selagi mangsa tidak membayar baki RM5,000.“Tidak bersetuju dengan permintaan itu, pengantin lelaki bersama keluar­ganya memutuskan untuk meninggalkan majlis akad nikah sebelum dia ditumbuk oleh seorang ahli keluarga pengantin perempuan,” ujarnya.Kata sumber itu, keadaan di pekara­ngan masjid kemudian bertukar kecoh apabila berlaku aksi memaki hamun dan pergelutan antara ahli keluarga kedua-dua pengantin…Apa daaa… pasal bende setepek tu pon sampai nak bertinju2… kehkehkeh

Posted by Ratu Perang on Monday, March 28, 2016

Sebagai catatan, mempelai pria yang malang ini sehari-hari bekerja berprofesi sebagai petugas keamanan dengan gaji 1.500 ringgit atau setara 4,9 juta rupiah per bulan. Ia juga diketahui sudah menjalin hubungan asmara selama kurang lebih tiga tahun dengan sang calon istri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *